Marjakommid (e) lugu

See kõik sai alguse sellest kui Krista ühel aastal minu sünnipäeva ära unustas…

Kommi asemel

Meil oli järjekordne pikk esmaspäev kabinetis 223, minul oli sünnipäev aga Krista oli selle ära unustanud. Järgmisel hommikul tuli ta suure koti ise kuivatatud banaanidega ja sealt see lahti läks. Olime toidukuivatist juba ka varem mõlenud kuid selle seotamiseni mitte jõudnud, nüüd oli motivatsioon olemas- tahtsin ise neid maitsvaid banaane teha. EI-need ei ole lihtsalt maitsvad vaid MEGA head, piisavalt magusad et kommi asemel süüa ja samas täidab näljast kõhtu. Järjest hakkasin katsetama erinevaid puuvilju, alati kõik ei õnnestunud ja ei õnnestu ka praegu. Kõige olulisem on tooraine küpsusaste, mida rohkem on see valmis seda parem on see kuivatatult, kuid Eesti tingimustes ei õnnestu alati kõige paremat toorainet saada.

Kuivatatud puuviljad

Minu enda lemmikud on ananass ja hurmaa. Väga head on kodumaised õunad, pirn ning maasikas. Üleüldse näevad kõik puuviljad nii imelised välja kui need kapist tulevad ja milline värvide mäng, söön ise neid lausa silmadega. Kõik puuviljad on alati eelnevalt pestud, viimasel ajal ka kooritud (välja arvatud koduaia omad) ja kuivatatud madalal temperatuuril, mo 40 kraadi. Ainuke mida ma praegu koorinud ei ole on apelsin, sellega on mingi teema, mulle tundub et kui ilma kooreta kuivatada siis ükskõik kui õhtukindlalt sa need pakid, lähevad need üsna kiiresti pehmeks tagasi. Apelsini saab krõpsti pooleks või neljaks murda ning koore osa lihtsalt söömata jätta. Madalal temperatuuril kuivatades säilib kõik kasulik ja hea. Mingeid lisaaineid ei ole lisatud. Kuivatatuna on puuvilju mugav süüa, need ei määri ega kleepu, need ei ole temperatuuri tundlikud ning on mõnus kaasa pakkida nii tööle, lasteaeda, matkale, lennureisile, vanaema juurde või kuhu iganes sind elu viib.

Marjakommid

Lisaks puuviljadele hakkasin katsetama marjanahkade ehk marjarullide ehk MARJAKOMMID (e) tegemist. See sai samuti algtõuke Kristalt kes mulle maasikarulle tõi. Need olid ikka mega head ja teadmine, et sinna ei olnud lisatud magustamiseks mitte midagi peale mee, pani mind kohe jälle tegutsema. Lisaks minu nõrkus olid kummikommid, mis kindlasti ei ole just maailma tervislikumad, seega marjakommid sobisid ideaalselt nende asendamiseks. Esialgu püüdsin kodustest marjadest rulle teha, kuid need lõppesid üsna kiiresti ja siis hakkasin kasutama sügavkülma marju. Sügiseks saab mu kapp pilgeni täis topitud, kõik mis võimalik korjan oma aiast. Kõiki marju kahjuks ise kasvatada ei jõua, võimalusel ostan juurde eestimaised marju. Kahjuks kiivi ja mango meie kandis ei kasva seega tuleb võtta seda mida poed pakuvad. Ühelegi rullile EI OLE lisatud lisaaineid, säilitusaineid ega maitseaineid. Magustamiseks on minu enda mesilaste mesi ja veidike banaani.

Lähemalt

Nagu kuivatatud puuviljade puhul on ka marjakommid (e) tegemisel oluline tooraine, iga partii on veidi erineva maitse ja värvitooniga. Keegi kuskil laadal ütles et oi nätske on, aga no kummikommid ongi ju nätsked ja vajavad närimist. Praegu pakun marjakommid (e) segu pakke kus on sees 9 maitset: maasikas, vaarikas, mustikas-vaarikas, mustsõstar, mango, kiivi, õun, pirn, astelpaju-õun. Segupakkide koostis on ajas muutuv. Marjakommid on kuivatatud madalal temperatuuril, 40 kraadi, et kõik vitamiinid ja muu kasulik säiliks. Pakendatud mugavatesse minigripp kottidesse mida on mugav kõikjale kaasa haarata.

Miks mulle meeldivad just minu enda tehtud kommid? Sest ma lisan püreele mett ja see teeb selle mahlasemaks ning kommid jäävad mõnusalt nätsked ja mitte kuivad nagu ma olen saanud mujalt.

Miks marjarullid on väiksemad kui varem? Sain laadalt tagasisidet et suurena on neid raske läbi närida just vanematel inimestel, neil kellel võibolla ei ole ka enam oma hambad. Seega tegin rullid väiksemaks ja mulle endale ka täitsa meeldib. Lenna arvas samuti, et nii on hea mahub rohkem komme pakki.

2022 aasta tootearendus- MUSTSÕSTRARULL TUMEDA SOKOLAADIGA. Sügavkülm oli mustsõstart täis, neid tavaliste marjakommide hulka ei lähe nii palju siis tuli midagi välja mõelda. Proovisin ja katsetasin, katsetasin ja proovisin, mässasin sokolaadiga, alguses läks see halliks, mitu partiid läksid halliks. Siis lõpuks sain asja timmi. Kaunistamiseks kasutan enda mesila õietolmu. Lastele need ei maitse, sokolaad pole ilmselt piisavalt magus, aga paljudele täiskasvanutele väga meeldib. Mulle endale ka, hapu mustsõstar, mõrkjas tume sokolaad ja vahele õietolmu maitse.

Scroll to Top