Mesila ja meetaru lugu

Liinu värk

Mina olen Evelin. Minu hüüdnimi Liinu on pärit vanaisalt ja samuti pärisin temalt armastuse mesinduse ja mesilaste vastu. Tutvus mesilindudega algas mul üsna tagasihoidlikult, tundsin nende vastu küll suurt huvi ja püüdsin vanaisa kõrval kohal olla, kuid igakord kui sumisemine peal hakkas lasin jalga. Soov aga püsis ja päris oma esimese taruga alustasin 2016a. See pere elas esimese talve üle ja järgmisel suvel oli mul juba kolm taru. Järjest putitasin ülesse enda vanaisa ja hiljem Koidu vanaisa vanasid eesti lamavtarusid ja nendesse tulid kohe ka elanikud. Tänaseks mesindan lisaks paari korpustaruga, kokku 15 peret. Mõlemal on omad plussid ja miinused aga igaljuhul oleks kahju olnud vanad tardu lihtsalt mädanema jätta. Kaks taru tegime emaga ise valmis, vanadest sauna leiliruumid laudadest, mõõdud võtsime vanadest tarudest, kõik päris täpne ja raamatu järgi ei saanud aga tundub et mesilindusid see ei häiri. Mesitarust sai inspiratsiooni ka meetaru, sellest lähemalt all pool.

2020 aastal lõpetasin Mesilaspere poolt korraldatud aastase mesinduse algajate kursuse, mis oli väga informatiivne ja hõlmas ka praktilist osa. Püüan osaleda võimalikult paljudel pakutavatel koolitustel, enamus neist on tänapäeval zoomis, seega saab samal ajal näiteks kärjepõhjasid raamidesse panna.

Olen asjaarmastaja ja hobimesinik. Mulle meeldib kuidas ma tean iga pere iseloomu, seda mis neile meeldib ja mis mitte, kas võin tarru minna kinnastega või pean täis varustuses neile lähenema. Enamus pered on mul “krantsid”, kuid on ka itaallasi ja buckfaste. Armastan neid kõiki ühtemoodi ja ega see väike nõelatorge ju midagi halba tee.

Meetaru

Perede arvu kasvades hakkas mett rohkem üle jääma ja eelmisel talvel tuli mul mõte teha ratastel MEETARU mille saaksin jätta oma maja väravasse ja inimesed saaksid endale sobivad ajal mett võtta. Selle iseteenindustaru idee on tegelikult pärit Uus-Meremaalt, seal nägime väga tihti talu teeotsades müügipunkte ja lauakesi kuhu sai kastikesse raha jätta tomatite, õunte või muu koduse kraami eest. Mõeldud tehtud, ikka taaskasutatud materjalist ja ROOSA. Lisaks meele pakub meetaru marjakomme, kuivatatud puuvilju ja muid mesilaste toodetud imelist kraami. Meetaru katuse all on avatud ka väike fotonäitus minu enda tehtud fotodest. Tarus asub kassa kus on alati ka vahetusraha olemas. Olen kaks aastat iseteenindusel laskud toimetada ja siiani on kõik väga ausad olnud.

Scroll to Top